Imitationer med sting

Det går att använda foam även till imitationsflugor för harr och öring. Zeljko Babic visar upp sina högst personliga favoriter, som är testfiskade under många timmar vid vattnet.

Att binda flugor är en process som gör det möjligt för flugbindaren att tänja på gränserna. Det gäller valet av material såväl som bindarens egen uppfinningsförmåga och fantasi. Att försöka gå ifrån det traditionella har varit en ambition under hela mitt flugbindarliv.
Att binda med foam kan kräva en sådan inställning från flugbindaren. Foam som flugbindningsmaterial är inget direkt nytt, men det har hittills inte använts lika mycket i Europa som i USA. De flesta mönstren har varit riktade på regnbågsfiske i P&T-sjöar.

Men foamflugor kan också användas med framgång till fiske i rinnande vatten för att fiska öring och harr. I denna artikel vill jag visa några foamflugor som fungerar bra i de flesta fiskesituationer.
Foam finns i olika former och kvaliteter, men oftast pratar vi om mjuk, hård och ethafoam. Mjuk foam är det vanligaste. Den säljs oftast i ark och tjockleken varierar mellan 1 och 4 millimeter, där tjockleken 2–3 milli­meter är den som oftast används för flugbindning.

En väldigt intressant typ av mjuk foam är den som har en cylindrisk form, den har ett brett användningsområde. Till exempel för imitationer av myror, getingar samt många imitationer av myggor, baggar, bär­fisar och andra landinsekter.
Mjuk foam kan vi också använda för att binda imitationer av dagsländor, natt­sländor och bäcksländor. Det är ett billigt material och finns att köpa i många olika färger och former.
Ethafoam används inte så ofta till flugbindning. Den är tunn och fin, men sam­tidigt mycket skör och svårare att arbeta med. Den är genomskinlig och används mest som skydd i paket (elektronik, glasramar, möbler och dylikt). Så man får spara när man kommer över ethafoam, eftersom den inte säljs i flugfiskebutiker. Tjockleken är oftast 1–2 millimeter.
Denna typ av foam passar bäst till att binda dagsländeimitationer med förlängda kroppar. Oftast använder man tusch­pennor för att anpassa färgen på flugan till den insekt man vill efterlikna, från till exempel Pantone eller Tiemco. Både materialet och tusch­pennorna rekommenderas för den ­nyfikne.

Att lära sig att binda imitationsflugor med foam kan kräva lite övning. Vill man ha hjälp på traven finns det utmärkta böcker i ämnet, de flesta från USA där mönstren har fler år
på nacken. Här bredvid visar jag några av mina egna foamfavoriter som gett många fina fiskeminnen genom åren.

Medelsvår
RS Foam E. Vulgata Nymph
Krok: TMC 2488, strl 12.
Tråd: Olive TMC 16/0.
Stjärt: 3 bruna strutsherl.
Bakkropp: Razor Foam, 1 mm, färgen tan.
Vingsäck: Samma som bakkroppen (ovansidan).
Thorax: Tan Snowshoe Rabbits feet, spunnet i ögla.
Ben: Partridge, naturell.
Huvud: Som vingsäcken.
Kommentar: Upphovsmannen är norrmannen Rune André Stokkebekk. Den används under kläckningen av E vulgata, som oftast sker i månadsskiftet juni–juli. Fiskas ”dead drift”, med lång och tunn tafs.

Medelsvår
RS Foam Caddis Pupa
Krok: TMC 112Y, strl 13 (11–15).
Tråd: Olive, TMC 16/0.
Bakkropp: Razor Foam, 1mm, färgen tan.
Gälar på bakkroppen: Brunt strutsherl.
Vingsäck: Samma som bakkroppen (ovansida).
Thorax: Oliv Snowshoe Rabbits feet, spunnet i ögla.
Ben: Partridge, naturell.
Antenner: Moose body hair (kan uteslutas).
Huvud: Som vingsäcken.
Kommentar: Även denna signerad Rune André Stokkebekk. En mycket naturtrogen imitation av nattslända. Det går utmärkt att anpassa färgen på kroppen. Flugan ger ofta bra resultat i både stilla och rinnande vatten. Bäst förstås när det kläcker riktiga sländor.

Medelsvår
B.Z. PERLA MARGINATA
Krok: Gamakatsu F-14, strl 10.
Tråd: TMC 16/0 mellanbrun.
Stjärt: Goose biots orange.
Kropp: Soft Foam, 3 mm, färgad med vattenfasttuschpenna till önskad färg.
Ribb: Bindtråd.
Thorax: Struts, brun.
Rygg: Soft foam, 1 mm.
Vingar: 2 st CDC natur och hjorthår, natur.
Hackel: CDC natur.
Ögon:Foamcylinder, gul, 2 mm.
Kommentar: Ska imitera en stor bäckslända (Perla marginata). Flugan fungerar nästan alltid under kläckning. Foamkroppen gör att flugan fiskar väldigt högt i ytan, och den är i princip osänkbar. Måste finnas i asken.

Lätt
FOAM CORIXA
Krok: Daiichi Caddis stl.8.
Tråd: TMC 16/0.
Kropp: 2 st. vita cdc-fjädrar, lindas som kropp.
Förtyngning: Blytråd eller självhäftande blyfolie.
Stjärt: Cdc-fibrer, natur.
Ben: Cdc-fibrer, natur.
Rygg: Soft foam, 3 mm, svart.
Kommentar: En ganska vanlig Corixa-imitation, bunden med soft foam. Borde kanske egentligen fiskas förtyngd med flytlina. Men jag brukar använda en sinktip/sjunk-lina eller tafs och dra in den ryckvis med ganska långa drag (20-35 cm). Rörelsen blir väldigt naturlig. Kan ge väldigt bra utdelning nära vegetationsbälten i stilla vatten.

Medelsvår
B.Z. ATTRACTOR FLUGA
Krok: TMC 100 stl.10.
Tråd: TMC 16/0, brun.
Förtyngning: Vid behov (om man vill använda flugan som flicksländenymf).
Underkropp: Furry foam, lindad som kropp.
Rygg: Soft foam 3 mm, färgat efter önskemål.
Ben: Sili legs amber/gold.
Ögon: Kulkätting.
Ovansida på thorax: Razor foam, 1 mm, ljusbrun och färgad efter önskemål.
Kommentar: Kan användas i många olika lägen. Antingen som ren attraktorfluga i både stilla och rinnande vatten, eller som imitation av caddispuppor, landinsekter och flicksländor. Bind de gärna i många storlekar. En riktig favorit i asken.

Medelsvår
B.Z. GETING
Krok: TMC 103 BL stl.11.
Tråd: TMC 16/0, svart.
Kropp: Gul och svart cdc, spunnen i ögla och lindad som kropp.
Thorax: Svart superfine dubbing.
Rygg: Soft foam 3 mm, svart.
Ving: Vit eller Blue Dun Organza.
Ben: Fine Rubber leg.
Ögon: Cylinder foam 2 mm, gul.
Ovansida på thorax: Svart soft foam, 2 mm.
Kommentar: En fluga som fiskar bra i alla typer av vatten. Särskilt sent på hösten. Tack vare konstruktion och materialval flyter den mycket bra och klarar många fångade fiskar utan att gå sönder. Rekommenderas särskilt för regnbågen i P&T-sjön, men i mindre storlekar har den även fungerat bra i rinnande vatten för harr och öring. Finns alltid med i flugasken.


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad