Imitationer med sting

Att binda flugor är en process som gör det möjligt för flugbindaren att tänja på gränserna. Det gäller valet av material såväl som bindarens egen uppfinningsförmåga och fantasi. Att försöka gå ifrån det traditionella har varit en ambition under hela mitt flugbindarliv.Att binda med foam kan kräva en sådan inställning från flugbindaren. Foam som flugbindningsmaterial är inget direkt nytt, men det har hittills inte använts lika mycket i Europa som i USA. De flesta mönstren har varit riktade på regnbågsfiske i P&T-sjöar.

Men foamflugor kan också användas med framgång till fiske i rinnande vatten för att fiska öring och harr. I denna artikel vill jag visa några foamflugor som fungerar bra i de flesta fiskesituationer.
Foam finns i olika former och kvaliteter, men oftast pratar vi om mjuk, hård och ethafoam. Mjuk foam är det vanligaste. Den säljs oftast i ark och tjockleken varierar mellan 1 och 4 millimeter, där tjockleken 2–3 milli­meter är den som oftast används för flugbindning.

En väldigt intressant typ av mjuk foam är den som har en cylindrisk form, den har ett brett användningsområde. Till exempel för imitationer av myror, getingar samt många imitationer av myggor, baggar, bär­fisar och andra landinsekter.
Mjuk foam kan vi också använda för att binda imitationer av dagsländor, natt­sländor och bäcksländor. Det är ett billigt material och finns att köpa i många olika färger och former.
Ethafoam används inte så ofta till flugbindning. Den är tunn och fin, men sam­tidigt mycket skör och svårare att arbeta med. Den är genomskinlig och används mest som skydd i paket (elektronik, glasramar, möbler och dylikt). Så man får spara när man kommer över ethafoam, eftersom den inte säljs i flugfiskebutiker. Tjockleken är oftast 1–2 millimeter.
Denna typ av foam passar bäst till att binda dagsländeimitationer med förlängda kroppar. Oftast använder man tusch­pennor för att anpassa färgen på flugan till den insekt man vill efterlikna, från till exempel Pantone eller Tiemco. Både materialet och tusch­pennorna rekommenderas för den ­nyfikne.

Att lära sig att binda imitationsflugor med foam kan kräva lite övning. Vill man ha hjälp på traven finns det utmärkta böcker i ämnet, de flesta från USA där mönstren har fler år
på nacken. Här bredvid visar jag några av mina egna foamfavoriter som gett många fina fiskeminnen genom åren.