Världens bästa öringflugor – del 2

Niclas Andresson fortsätter lista världens bästa öringflugor.

”Naturligtvis finns det åtskilliga andra flugor som hade kunnat nämnas i en sådan här artikel. Men efter att ha funderat länge och gått igenom erfarenheterna från alla öringresor så blev det dessa mönster som alltid återkom. Det är flugor som håller under många olika förutsättningar och i många olika geografiska områden. Tidlösa flugor som visat sig fungera och fungera ofta. Det är långt ifrån några ”one hit wonders”. För mig är det helt enkelt världens bästa öringflugor.”

För att se del 1, klicka här

4. Paralayzer
Vid 17 års ålder hade jag sparat ihop till min första riktiga fiskeresa. Drömmen om Kolahalvön lockade efter en massiv propagandaapparat under början av 1990-talet, i fiskepress, dagspress och teve. Jag arbetade extra i en lokal fiskebutik för att spara ihop pengarna. Allt var planerat och klart, men resan blev inställd. Så det blev en helomvändning västerut istället till USA:s klassiska strömmar som Big Horn River, Slough Creek och en rad andra vatten i Montana, Idaho och Wyoming. Jag lärde mig mycket under tre veckors aktivt flugfiske. Med mig hem tog jag bland annat flugmönstret ”Stimulator”, för att imitera äggläggande bäcksländor. Paralayzer är en utveckling på Stimulator och är egentligen snarlik. Skillnaden är i princip att Paralayzer binds med fallskärmshackel. Jag har haft fantastisk framgång med Paralayzer när det gäller att attrahera stor fisk till hugg i strömmande vatten. Impregnera gärna hacklet med flytmedel.

Fiska den så här: Flugan flyter mycket bra även i riktigt hårda strömmar och fungerar även bra som indikatorfluga om du fiskar en nymf som ändfluga, till exempel en Flashback.

Det här behöver du:

Bindtråd: Färg som matchar kroppen.
Krok: Lätt krum nymfkrok. Storlek 6-16.
Stjärt: Två spröt av pearl crystal flashabou.
Kropp: Gul Fly-Rite eller liknande (kan göras i en rad olika färger).
Kroppshackel: Kortfibrigt grizzlyhackel. Ska aldrig nå ner till krokspetsen.
Bakåtliggande vinge: Elk hair och två strån pearl crystal flashabou som binds in under elk hair-vingen.
Thorax: Gul Fly-Rite eller liknande.
Vinge: Vitt garn, t ex Poly yarn.
Hackel: Grizzly. Lindas som en fallskärm kring vingen.

Svårighetsgrad (att binda): Medel

5. Rubber Leg Stone Fly Nymph
Att bara välja ut en fluga med gummiben ur asken är svårt. Fisken gillar verkligen flugor med gummiben. Framförallt fiskar jag dessa flugor i stilla vatten eller djupa, lugnare partier av en ström. Nästan alltid rikligt försedda med förtyngning för att nå djupt ner till storöringens tillhåll. Personligen ser jag dem enbart som attraktorflugor och inte direkt som imitationer. Därför är de bra när du fiskar blint, utan vak att kasta på. Den här varianten är från USA och ska imitera de gigantiska bäcksländor som finns där. Men mönstret har visat sig lyckosamt i många av världens hörn. Jag har till och med plockat stora kustöringar med flugan när vännernas räkimitationer och fiskliknande streamers kammat noll.

Fiska den så här: När det är dött på ytan kan du fiska på djupet med den här gummibensnymfen i djuphålor eller sjö. Den kan faktiskt även fiskas på kusten efter havsöring.

Det här behöver du:

Bindtråd: Svart.
Krok: Streamerkrok eller långskaftad, krum, nymfkrok. Storlek 6-12.
Förtyngning: Miljövänlig ersättning för blytråd. Förtyng hela krokskaftet i en taperad profil där den tjockaste delen blir fram vid thorax och den tunnaste strax innan stjärten. Förtyng till den gräns du tror du kan hantera på spöet.
Stjärt: Svart gåsquill.
Kropp: Svart syntetisk dubbing med något styvare fibrer.
Ribbing: Svart Swannundaze, Larva Lace eller liknande.
Thorax: Samma typ av dubbing som används till kroppen.
Vingtäckare: Mörkbrun gåsquill eller liknande. Använd segmentbrännare. Behandla därefter de utbrända vingformerna med Fly-Tite för ökad hållbarhet. Binds in i tre omgångar. Kan naturligtvis förenklas genom att man bara binder in en heltäckande vingtäckare på samma sätt som man gör traditionellt när man binder nymfer.
Ben: Svarta gummiben i large eller medium beroende på krokstorlek.
Spröt: Samma som stjärt.

Svårighetsgrad (att binda): Medel

6. Flymfen
Till skillnad från de andra mönstren i denna artikel är Flymfen inte en specifik fluga utan en samling av flera olika mjukhacklade mönster. En typ av fluga som är lika gammal som flugfisket självt. Jag blev introducerad till mina första flymfer via den skicklige flugbindaren och fiskeguiden Mats Christensén. Jag var skeptisk först, men snart slukade jag allt om fisketekniker och litteratur som kretsar kring flymfer. Av den framstående författaren och flugbindaren Anders Isberg har jag fått ett par varianter på flymfer som visat sig ha en dödlig träffsäkerhet när få andra flugor fungerar på vakande fisk. Främst använder jag flymfer av olika slag för att imitera en rad kläckande insekter, som dag- och nattsländor, men de går även att fiska djupare och imiterar då nymfer, larver och puppor. Konceptet bygger på en ofta tunn kropp och endast ett eller två varv av ett mjukt hackel såsom höna, partridge eller liknande. Enkelt och genialt. När jag fiskar mina flymfer i ytan brukar jag förse hacklet med ett torrflugepreparat, eller ännu hellre, så binds de likt de flymfer jag fått av Anders Isberg, med ett hackel av enbart cdc eller en kombination av cdc och ett varv av ett mjukt hackel. Ibland måste man blicka bakåt i historien för att nå framåt. Ett traditionellt flymfmönster som fiskar fantastiskt fint i svenska fjällen är Partridge & Orange.

Fiska den så här: Flymfen kan särskilt användas när fisken vakar och tar något i eller strax under ytan som du inte riktigt vet vad det är. Den har en särskilt fin förmåga att attrahera selektiv och ”petig” fisk.

Det här behöver du:

Bindtråd: Färg som matchar flugans kropp.
Krok: Torrflugekrok (stl 8-20) med uppåtböjt öga är traditionellt det vanligaste valet när man binder flymfer. Eller så väljer du en hullinglös krok.
Stjärt (valfritt): Mjuka fibrer av t ex hönsfjäder i färg som matchar det man vill imitera.
Kropp: Kanin, mullvad, opossum, haröra eller annat liknande naturmaterial som ger rätt färg, struktur och form gentemot det man vill imitera. Vill man skapa en fluga som hänger med hela kroppslängden i ytan är cdc ett mycket bra val som dubbing.
Ribbing (valfritt): Bindtråd i en färg som imiterar segmentbanden på det man tänkt imitera med sin flymf.
Thorax (valfritt): Dubbing med rätt färg, struktur och form gentemot det man tänkt att imitera.
Hackel: Mjukt hackel som lindas ett eller två varv. För imitationer av kläckande insekter rekommenderas (precis som på bilden) ett hackel av cdc eller en kombination av cdc och mjukt hackel.
Övrigt: Flymfen och flymffisket är för många mer en livsstil än enbart ännu ett mönster i flugasken. Man kan variera mönstret in i det oändliga, men grundstommen är att alltid göra en tunn taperad kropp och att nyttja ett mjukt hackel som lindas med endast ett eller två varv.

Svårighetsgrad (att binda): Lätt


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad