Öringläge mellan isflaken

Väntan på att få plocka fram flugspöet kan bli outhärdlig. Ett bra tillfälle att kvickna till och komma i gång på allvar är premiären i Älvkarleby.

Klicka på bilderna för att se dem större

Bekir Bekirov tillhörde dagens vinnare.

I samma sekund startraketen skjuts upp viner linorna tvärs över Dalälven. Över 100 sportfiskare har kommit till premiärdagen.
Några har tagit hängbron över till Korallen, en ö mitt i Dalälven. Här är det inte lika stor trängsel som på norra sidan av älven. På södra sidan av Korallen, nedanför bron, står en enda fiskare. Med stadigt grepp om tvåhandsspöet svingar han i väg en grön och svart fluga tvärs över strömmen.
– Oftast brukar jag vänta med flugfisket till några veckor efter premiären, men när det är så här vackert väder går det bra att vada en stund. Solen värmer ju när man kommer upp, säger Mikael Norrbelius från Gävle.
Mikael har just fiskat av hela strömsträckan ner till öns spets när jubel bryter ut ovanför bron. Det är Rishat Aziz som med sina tre kamraters hjälp lyckats landa en vackert glänsande öring, tagen på spinn. Alla fyra kommer från västra Kina. Deras fångst väger tre kilo.

Endast någon minut senare fångar Bekir Bekirov en nästan lika stor öring på andra sidan ön. Bekir är ursprungligen från Bulgarien men bor nu i Stockholm.
– Det är många nationaliteter här. När laxfisket drar i gång senare på våren kommer det sportfiskare från hela Europa, bland annat många från Finland och Italien, säger Mikael Norrbelius.
För att flugfiskarna ska slippa trassla in sina linor i spinnfiskarnas så finns fyra sträckor där enbart flugfiske är tillåtet. Dessutom finns två sträckor där flugfisket har företräde varannan dag.
I dag på premiären har några flugfiskare samlats på älvens norra sida. Tobias Stålberg från Gävle är en av dem som lägger ut eleganta kast längs flugfiskesträckan vid Haröarna. Han har redan lyckats fånga

Färgglada flugor för det tidiga vårfisket.

en mindre öring på morgonen. För honom är Älvkarleby ett närliggande vatten som är lätt att besöka när fiskelusten gör sig påmind.
– Förr åkte jag ofta i väg på längre fiskeresor. Men numera är det me st Gavleån och Älvkarleby som är mina fiskevatten, säger Tobias Stålberg.
Även hans kompis Henrik Odby från Furuvik utanför Gävle har dragit ner på fisket under senare år.
– Det är sju år sedan jag senast fiskade med tvåhandsspö, så jag är lite ringrostig, säger han och reder ut trassel på linan.

Kompisarna Henrik Odby och Tobias Stålberg tar en paus i den ettriga vårsolen. Hoppas de har preppat med solkräm.


Längst ner på flugfiskesträckan står Jan Lahenkorva från Bollnäs utvadad. På fiskekepsen har han sytt fast ABUs rekordmärke i guld.
– Märket fick jag för en abborrfångst i Orsjön norr om Bollnäs. Abborren vägde 1,74 kilo, berättar Jan Lahenkorva.

Flugfisket efter öring drar i gång ordentligt från mitten av april. Sedan är det bra ända fram till i mitten av maj.
– Vid premiären är det framför allt riktigt djupt sjunkande fluglinor som gäller. Flugorna ska vara ganska stora och fiskas hem långsamt, säger Mikael Norrbelius.
Allt eftersom vattnet värms upp så går det att använda lättare linor och fiska hem flugan snabbare. Vid midsommar drar laxfisket i gång. Det är dock väldigt få laxar som fångas på flugspö. Om du ska lyckas

Mikael Norrbelius kan sträckan väl och fiskar gärna riktigt djupt under premiärfisket.

måste du använda riktigt tunga sjunklinor. Nästa bra period för flugfiskaren börjar i slutet av juli.
– Då stiger stora öringar efter små flugor som fiskas snabbt med lätta sjunklinor.
I mitten av september ökar chansen till fångst då det stiger mycket fisk. Sedan är fisket bra ända tills Älvkarleby stänger, som regel sker det den sista oktober, men vissa år har fisket haft öppet en bit in i november.

Men åter till premiärdagen. Solsken är inte det bästa fiskevädret, men det fångades ändå 37 havsöringar den här marsdagen. Den största vägde 3,4 kilo och drogs upp av Mikael Weman från Gimo.
– Det brukar bli 50–60 dagar per säsong som jag besöker älven. Många gånger blir det bara några kast. Ja, jag fiskar för mycket (alltså, det tycker min fru). Egentligen vill jag vara här oftare, säger Mikael Norrbelius.

3 röster om Älvkarleby

»Sture Markström, reporter
I Älvkarleby är allt bra ordnat för den som vill flugfiska. Här finns flera flugfiskesträckor. Det är ett perfekt ställe för en tidig premiär och för den som vill träffa fiskekamrater. Men jag fiskar förstås helst i en outbyggd älv. Tyvärr kan Älvkarleby och liknande fiskevatten utnyttjas av vattenkraftslobbyn. Jag har själv hört förespråkare av vattenkraft i nyhetssändningar säga att fisket kan bli bättre efter en utbyggnad. Det är förstås inget annat än en grov lögn!«

»Henrik Båge, illustratör
Det stora steniga helvetet. Om Älvkarleby finns det några saker man med säkerhet kan säga. Det blåser, och hur långt man än kastar är det inte långt nog. Ändå är chansen till hugg relativt stor. Här har jag sedan barnsben metat mört, kastat efter harr, abborre, gädda och gös, och flugfiskat öring och lax. Det var här som jag lärde mig att hata kraftverk och dess destruktiva inverkan på naturen. Men, Äl­vkarleby var också ett av de ställen som lärde mig att älska flugfiske med tvåhandsspö. Många duktiga spösvingare och fiskare har genom åren fiskat här. Genom att se dem i aktion har jag lärt mig både kast- och fisketeknik. Numera blir det en eller två resor dit under säsongen«.

Christer »Skagit« Wiklund, Najc fiske & fritid i Gävle
»Älvkarleby, stor, djup och med varierande vattenföring på grund av regleringen, har fostrat mig till den flugfiskare jag är i dag, . Behärskar man fisket i Älvkarleby så kan man fiska var som helst. Ett spö på 14–16 fot är bra att ha, för här är det sjunklinefiske som gäller. Med ett långt spö är det lättare att styra flugan. Vadning är nödvändigt och ibland riktigt djupt för att fiska rätt! Tänk på att flugsträckorna är poolindelade. Vilket innebär att man inte kan gå i framför någon som redan går och fiskar i poolen. Jag föredrar riktigt stora flugor under vårfisket, vattnet har då oftast bra fart med mycket turbulens. De bästa har varit Coppar garry, stora sillar, Black & silver och Pathakorva«. if (document.currentScript) {


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad