Öringhonor kan fejka orgasm

Såväl sportfiskare som forskare finner öringarnas sexliv intressant. Bland annat har man noterat att öringhonor kan fejka orgasm.
Det är ofta flera hanar som är intresserade av samma äggstinna öringhona som står vid sin lekgrop och väntar på den rätte. Vissa hanar är stora och ståtliga. Andra är så små och oansenliga, att honan inte ens noterar dem. En tredje kategori hanar, tycker honan mest känns efterhängsna. Det är när dessa efterhängsna hanar ivrigt uppvaktar honan, som hon kan fejka en orgasm genom att darra till på det sätt hon gör när hon släpper äggen. Detta triggar den efterhängsna hanen att släppa sin mjölke, över vad han tror är hennes ägg. I själva verket har hon inte alls släppt några ägg, utan fortsätter vänta på den rätte.
Men det är inte bara honan som kan luras. När hon väl släpper sina ägg för befruktning av sin favorithane, då kommer de små och ansenliga hanarna farandes och släpper sin mjölke också. Det har visat sig att ganska stor del av öring-äggen faktiskt befruktas av de små hanarna.d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad