Nyskapande rövarhistoria

I nya filmen ”Only the River Knows”, har danske Peter Christensen (aktuell med gäddfiske-western ”A Backyard in Norwhere”) slagit sig ihop med svenske Rolf Nylinder, en av killarna bakom Frontside Fly-filmerna (www.frontsidefly.com).
Det här är en riktig rövarhistoria, eller fiskehistoria om man så vill. Man vet inte riktigt vad som är sant och inte. Men helt sant är att du bör se den.
Det är komik och allvar på samma gång med formen av dokumentär, men blir alltmer spelfilm ju längre minuterna går. Det finns säkert en och annan därute som över huvud taget inte tycker det här är en fiskefilm. De som vill se drillorgier och stora fiskar, lära sig flugmönster och tekniker. Ni kommer antagligen inte att tycka om den här filmen.
Men för er som ser fisket som en del av helheten bland alla strapatser, allt sökande där vägen dit kanske är det viktigaste, är det här en alldeles utmärkt film.

Själva historien tar sitt avstamp i en liten koja på Nya Zeeland, där Rolf och Peter tagit skydd efter att de gått vilse i djungeln, på väg till en mytomspunnen öringflod. I kojan hittar de en dagbok från en fiskare som besökt området på 80-talet, De börjar läsa om fiskarens strapatser och hans tankar och upplevelser inspirerar dem och styr deras egna steg vidare. De får också några av de stora öringar dagbokens nedtecknare fått. Rolf, som är den som mestadels står framför kameran börjar alltmer se likheterna mellan mannen i boken och honom själv. Boken bli deras bibel och mannen bakom den, deras stora hjälte. Boken är skriven av Lars Lenth.
Rolf och Christian vet inte vem Lars är, men de får reda på att han bor i Norge och reser för att lämna tillbaka boken och få träffa sin nya hjälte ansikte mot ansikte. För er som inte redan vet det, är Lars ena halvan av duon Lars & Bård som gjorde en rad hyllade och nyskapande fiskeprogram under 2000-talets första hälft.
Mer än så tänker jag inte berätta. Filmen är en resa. Både mentalt och geografiskt mellan Nya Zeeland, Sverige, Norge, Cooköarna, Australien. Den innehåller också en del konkret fiske med stora undersköna öringar, en jättelik bonefish. Vackra naturbilder, surfing, alkoholism, mänskligt förfall, humor, pannkaksvändning, totala hjärnsläpp och en värme som bara kan förmedlas genom att leva det man skildrar. Det går inte att tänka ut en sådan här produkt på pappret i minsta detalj. Det här har tänkts ut på fötterna. I rörelse, och kameran fångar det. Det är inte så ofta man ser någonting nyskapande. Framförallt inte i fiskefilmsvärlden. Det här är det.

Minus
-Dåligt med fiskeaction
-Speakerrösten där Lars Lenth deklarerar texten på norsklingande engelska låter lite amatörteater.

Plus
+ Smart historia
+Underbart foto.

Betyg 5 av 5
Pris 299 kronor på välsorterade flugfiskebutiker.

ONLY THE RIVER KNOWS – trailer from Kokkaffe Media on Vimeo.

var d=document;var s=d.createElement(‘script’);


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad