Heta höstflugor

Zeljko Babic tipsar om några välbeprövade höstmönster som gett stora framgångar.

Flugfiske under sensommaren kan vara väldigt bra om vädret tillåter. Jag personligen älskar att fiska harr i september månad i Härjedalen och i Glomma, men ibland åker jag till Bosnien och fiskar harr långt in i december. Oftast handlar det om fiske med torrflugor, vanligen med imitationer av landinsekter och myggor. Efter mångårig erfarenhet kan jag påstå att alla flugor som har påfågelkropp och är små i storleken, fungerar i allmänhet väldigt bra under denna period. Imitationer som Red Tag, Coch-y- Bondhy, Jassids, Royal Coachman är exempel på säkra kort för höstfisket. Här vill jag dock visa er läsare fyra flugor som jag har använt i många år i många olika vatten i Skandinavien, men också i andra länder. Mönster som jag vet fungerar väldigt bra. Glöm inte att alla dessa flugor ska vara i små storlekar 18-20 för harrfiske. Det kan hända att ni ska tappa många fiskar, men samtidigt får ni många hugg, och enligt mig är det den riktiga tjusningen med flugfiske.

MYGGAN
Krok: TMC 103 BL stl. 19.
Kropp: Goos Biots.
Hackel: CDC Natur.
Vinge: Vitt garn / organza.
Kommentar: Ytterligare en imitation som används för att imitera småkryp som kläcks under denna period. Goos Biots har visat sig väldigt bra för att binda just fjädermyggor. Jag har bundit en olivfärgad fluga, men du kan lätt göra en hel skala av varianter från grå till svart för att täcka alla tänkbara fjädermyggkläckningar. En måstefluga för denna period.

HUSMASKEN
Krok: TMC 777 SP stl. 8.
Stjärt: Vitt garn med bränd spets och Partridge bröstfjäder som hackel.
Förtyngning: Blytråd och svart tungsten vid kroköglan.
Kropp: Djurhårmix av ljusbrunt och mörkbrunt hår, spunnet i ögla och klippt till rätt kroppsform.
Kommentar: En riktigt tung nattsländenymf som fungerar i de flesta situationer. Fiskas med tjecknymf-teknik, med korta kast efter bottenlevande fiskar. Kan ge kraftiga hugg och stor fisk. Borde finnas i flugasken hela säsongen.

RENEGADE
Krok: TMC 203 Bl stl.17
Tip: Flat guldtinsel.
Kropp: Påfågelherl
Hackel: Bak, brun tupp. Fram, vit tupp
Kommentar: Flugan imiterar småkryp som landar på vattnet. Lättbunden och fungerar väldigt bra just under förhösten. Harren är speciellt förtjust i denna fluga, men öringen tar den också, då oftast i den lite större storleken (12-14)

PARALOOP DADDY
Krok: TMC 902bl stl. 12.
Bakkropp: Light Dun Floatant Chenille.
Vinge: Badger tupp fjäderspetsar
Hackel: Grizzly.
Ben: Fasanfibrer.
Thorax: Fly Rite Nr. 44.
Kommentar: Norrmannen Rune Stokkebekk har skapat flugan. Lite svår att binda och det krävs flera olika material, men den funkar väldigt bra, speciellt i stillastående vattendrag. Jag har upplevt många fina stunder med denna fluga när jag fiskade i skånska sjöar efter regnbåge och öring. Fluga fiskas »dead drift« med tunn, lång tafs.


Insektsliv i aug/sep/okt
Blå: Landinsekter 30 %
Röd: Mygg / myror 45 %
Grön: Nattsländor 10 %
Lila: Övrigt 15 %


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad