Flughörnan – pärlemor lockar storharren

Vi har dammat av den gamla Pärlemorkläckaren, ett riktigt vasst mönster som fallit lite i glömska. Men nu är det ute ur garderoben igen!

Jag gillar enkelhet i mitt bindande, och flugan som kallas Pärlemorkläckare är enkelheten själv. Flugan är riktigt enkel att binda och fiskar mycket bättre än du tror! Framför allt harren visar stort intresse för mönstret och stiger gärna om flugan presenteras i ytfilmen. Och den fångar grov harr. Flugan har alltid en given plats i flug­asken varje gång jag besöker ett vatten som håller denna ståtliga fiskart.
Flugan fiskar väl både i svenska och norska harrvatten. Den kan verka lite för stor, men sommarharren som jagar i skymningen tar gärna större byten. Som allra bäst fiskar flugan framåt sensommaren och början på höstens kyliga intåg i skog och mark. Själv har jag testat den mestadels i strömmande vattendrag, men den skulle säkert vara en bra variant att presentera även för sjöharren.

Vanligt torrflugefett fungerar inte för att ge flytkraft åt CDC-flugor, däremot använder vi gärna Tiemco Dry dip super (finns bland annat hos Wittlock) som är som klippt och skuret för just CDC. Impregnera helst flugan direkt efter att klarlacken har torkat och låt denna torka på en bit hushållspapper. Medlet sitter dock inte i för evigt. Efter några harrar så bör du åter lufttorka Pärlemorkläckaren och behandla den igen.
Faktum är att Pärlemorkläckaren mer eller mindre har fallit i glömska. Varför vet jag faktisk inte. Nu är det på tiden att mönstret får den renässans det så väl förtjänar. Hoppas att även du som läsare upptäcker dess effektivitet. Prova gärna att binda mönstret med hullinglös krok, den håller fast fisken riktigt bra och är mer skonsam mot fisken.
Flugan har norskan Torill Kolbu som upphovskvinna, en gång i tiden världsmästarinna i flugbindning i kanadensiska FQSA Salmon fly tying world championship, för den som inte visste. Där band hon faktiskt flera prisbelönta flugor, med namn som Teekay Rainbow, Paulino och Orange Fantom.

Receptet!
Krok: Caddiskrok såsom Mustad C49S som har ersatt den välkända 80250, Kamasan B100, Gamakatsu C12 eller likande.
Storlek: 10–12.
Bindtråd: Svart Uni-thread 8/0.
Kropp: Bindtråd samt pärlemortinseli storleken medium.
Undervinge: Tre fjädrar av naturligt brun CDC som klipps enligt bild.
Övervinge: Återstående av de tre CDC-fjädrarna.
Huvud: Klarlackad bindtråd.

1. Fäst bindtråden strax bakom kroköglan och linda den ned mot böjen enligt bild. Fäst in en remsa pärlemortinsel.

2. Linda fram tinslet och fäst enligt bild.

3. Bind in tre fjädrar av naturfärgad CDC, linda bindtråden ett par gånger bakom själva fjädrarna så att dessa får en mer uppåtgående struktur, klipp av dem enligt bild. Dessa tre ger ett stöd åt själva huvudvingen så att flugan hamnar i rätt läge i ytfilmen när den fiskas.

4. Bind in resterande tre fjädrar och klipp av enligt bild. Avsluta med några whip finish samt klarlack på huvudet. För bästa flytande resultat: Glöm inte att impregnera flugan i Dry dip super …


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad