Holkens färglada myror

Det är lite oklart hur fisken uppfattar färger, men det råder inget tvivel om att Holkens färgglada myror verkligen fungerar. Testa en du också!

Leif Johansson, Holken kallad, numera boende i Piteå, är flugbindaren och flugfiskaren som under hela sitt aktiva flugfiskeliv har experimenterat med särskilt färgglada imitationer, oavsett om det har handlat om torr- eller våtflugor. Bindtekniken för Holkens myrimitationer är enkel. Man bör dock tänka på att midjedelen inte får bli för kort. Holken använder sig oftast av en vanlig krok, huvudsaken är att den är lätt. Vit Flyrite tvättas med vatten och parfymfritt tvättmedel, eller schampo, innan det färgas.

Värm vatten (ska inte koka) i en rostfri kastrull, i med färgpulver (Veniards, finns i redskapshandeln) och lite citronsyra. Syran gör att Flyriten tar till sig färgen bättre.
Börja med lite färg. Ta sedan upp och se om du är nöjd med nyansen, ta annars lite mer färg. Tänk på att kraftiga kulörer, som rött och lila, kräver mer färgpulver. Tänk också på att färgen blir ljusare när materialet torkar.
Skölj med doftfritt balsam. Balsam mjukgör, varför färgen »sätter sig« bättre.
Krama ur materialet försiktigt och lägg det sedan på en tidning för att torka.d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE

Sponsrad
Sponsrad