Trigga fisken!

Foamflugan, eller skumflugan som den även kallas, har kommit i ropet efter dess framgångar som ytfluga för den huggvilliga Grönlandsrödingen, men den har även uppmärksammats under fiske efter havsöring i Sydamerika och efter brunöring i USA.Hemma i Skandinavien har den än så länge en undanskymd roll i flugasken. Men mönstret fungerar utmärkt som ersättare för laxtorrflugan Bomber eftersom foamen inte suger åt sig vatten som hjorthåret gör. I Danmark fiskar man med flugan efter havsöring längs med kusten, då i mindre storlekar och mörkare färger och gärna med gummiben.Flugans framgångsfaktor är att den tack vare sin goda flytförmåga och uppställda vinge bildar en kraftig plog i vattnet som verkar attrahera fisken. Flugan är uppbyggd av en maraboustjärt, en kropp av kaktus-chenille eller dubbing samt en eller två remsor av foam.Foamflugan ger ett spännande fiske och måste provas, den är lättkastad även med ett spö i klass 5–6 och väldigt enkel att binda.Flugans uppkomst är höljd i dunkel, men dess definitiva genombrott fick den på Grönland. Testa den i olika storlekar och färger – du får garanterat hålla andan när plogen kommer efter.

Två av de mest lämpliga krokarna är, främst vad gäller flugans form, Owners Kappa SW-1 och Partridges saltvattenskrok CS 54 i storlekarna 4 och 6.
Foamark finns i alla möjliga färger och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vilka färger som kan användas. Den bästa tjockleken tycker jag är 2 millimeter som man binder in som remsor i par.

Enkel.
Fixa foamflugan
Krok: Partridges CS 54 eller Owners Kappa SW-1, storlek 4 eller 6.
Stjärt: Maraboufjäder.
Kropp: Kaktus-chenille.
Vinge: Foamremsor, 5–6 cm långa med en bredd på ungefär 5 mm.
Bindtråd: Stark, till exempel GSP.
Superlim: För att säkra bindtrådsvarven samt att förhindra att flugan vrider sig.