Hamilton – född i Alta

Jag sitter och förlorar mig in i lägereldens lågor, de tar tag i en, kavlar ut laxfiskesjälen och sprider ett lugn. Tormod ser på mig genom lågorna. Det har gått bra säger han kort. Jag ler tillbaka, tillsammans har vi har upplevt ett laxäventyr jag aldrig glömmer. Den kallas Hamilton säger han. Efter en av de gamla britterna som var här med Hertigen av Roxburghe i gamla dagar. Det är en inbjudande strömkant ovanför nacken, vattnets vågiga rosor skvallrar om fina viloplatser här på nacken ovanför Sarrigoski.– Vill du prova, undrar Tormod.Klart jag vill och bläddrar i boxarna efter den där nya svart-gula flugan. Den är bunden med en glitt.rande kopparkropp och en svartgul vinge och den simmar fantastiskt fint. Första hugget kommer på kort lina, fisken är bred och djup likt en riktig Altalax. Några kast längre nedströms kommer det tunga suget igen. När jag försiktigt lossar flugan från fisken synar jag den en stund i handen, proportionerna känns klockrena och jag förstår varför laxen gillar den så mycket.

Under åren har jag diskuterat laxflugor med många erfarna laxfiskare från Ryssland i öster till Kanada i väster. Många har öst lovord över svartgula kombi.nationer. Den mest klassiska av dem alla är antagligen Jock Scott, James Wrights underverk från Tweed. Själv har jag flera svartgula varianter i mina boxar. Scott, var länge min favoritvariant på det svartgula temat. Dee Sheep med rötterna från Island är en annan, den lilla mi.crotuben har gett mig hundratals laxar. Hamilton kom till en dag då fiskebroder Frank och jag planerade inför årets fiskeresa till norska Alta.
– Kan inte du göra en svart-gul med kopparkropp, undrade han. Efter några trevande försök med olika ma.terial blev det till slut rätt. Med den flugan tog vi sedan våra premiärlaxar på Parilakortet i Alta. Det är länge sedan nu, men den har fortfarande en given plats i min flugbox. Den har genom åren lurat många skönt silvriga laxar i både Alta och i andra älvar.

Leif Stävmo Med en rejäl Alta-lax.

Frödin tänker till:
I mina boxar har jag flera olika varianter av den gulsvarta från Alta. Jag har några mindre varianter på två till fyra centimeter utan kroppshackel med endast utborstad dubbing. Angel hair HD istället för flash och en vinge inbunden i endast två buntar. Dessutom några korta lite tyngre Turbopluppisar. Jag har också några slanka halvturbos och några feta Puzzy-varianter och där nere i ena hörnet ligger fortfarande en smått magisk fluga med en vältuggad gles vinge som en gång gav mig en upplevelse värd alla tomma fiskedagar, men det är en annan historia.
Var noga när du binder! Jag brukar säga att det är bättre att ha en ask med få riktigt heta, välbundna flugor än att ha en box full av flugor man inte känner för. Det är så lätt att slarva och tänka; att det duger men att jag gör det bättre på nästa fluga. Nästa fluga får sedan ett annat fel och plötsligt har men en fet box full av sådant man inte vill använda. Nej, då är det bättre att vara noggrann, att göra om när det blir fel.

Bind en Hamilton

MF

Material:
Tub: Svart FITS + Fl. gul XS (eller tvärtom).
Kropp: 1/4 av vardera bar tube, miragetinsel Nasty Ruty Holo Braid och Nasty Rusty SSS Dubbing o Glitz.
Fronthackel: Kroppsfjäder från struts, svart och gul. Minimarabou eller annat mjukt hackel i Teal and Blue.
Vinge: Magma yellow SSS flash mix, gulfärgat mjukt hår, Angel Hair i Alta gold, mjukt svart hår i två buntar med clerar wa ter blue angel hair mellan. Natsy Rsty Angel hair och 3 5 gulfärgade påfågel herl.
Sidor: Konstgjord eller odlad jungeltupp.
Kinder: Påfågel, blå kroppsfjäder.
Kon: Black nickel turbokon eller halvturbo.

1 Skråklipp slangen och fäst tråden. Bind in en saltvattensmirageflash på undersidan , linda den överlappande framåt ca 1/4 av kroppen. Fäst ribbingen och en Nasty rusty Holobraid, linda den som ett tredje kropp-segment. Överlappa och bygg upp en taperad kroppsdel.

2 Dubba resten av kroppen i färgen Nasty rusty. Fäst en vältaperad kroppsfjäder och linda den fyra varv, tvinna och korslinda sedan ribbingen över hacklet. Borsta dubbingen så att den blandar sig med hacklet.

1

3 Bind in flashblandningen så att fibrerna sprids. De ska sedan synas vid sidan av den färdiga vingen. Dubbla sedan fibrerna, då lossnar de inte. Tapera flashen genom att dra och klippa med saxen. Tapera och bind in den gula undervingen.

2

4 Fäst några strån Angel hair i färgen Alta gold och dubbla dem. Över detta en svarta vinge som taperas. Den gula undervingen ska utgöra ca 60 % av den totala vingen. Bind därefter in några få strån clear water blue Angel hair, dubbla och tapera dem.

3

5 3-5 färgade påfågelherl avslutar vingens droppform. Vill du krydda det hela, bind in sidor av artificiell eller odlad djungeltupp. Jag lägger ett par blå kroppsfjädrar från påfågel som kinder utanpå sidorna – tycker det blir fräckast så.

4

6 Det är en smaksak, men flugan blir lite fetare med hacklet framför vingen. Strippa ena sidan på de två strutsfjädrarna och linda dem åt var sitt håll. Används en turbokone gör jag alltid klart hela vingen och lägger hacklet kragbundet framför.

5

7 Fäst minimaraboun i spetsen och linda den dubblad i två varv och fäst. Skjut sedan på konan så att den ligger tätt framför hacklet. Klipp därefter slangen 4 mm framför konan och smält den så du får en snygg fluorescerande krage.

6

8 Innan jag låter flugan glida ner i boxen trimmar jag bort eventuella trasslande för långa Angel hairfibrer.

7

d.getElementsByTagName(’head’)[0].appendChild(s);

8